27 december 2013

Snööööö

På plats i Orsa. Det finns snö. Lite julkänsla känner man även om julen liksom är lite över. 
Vi sitter i husvagnen och myser. -0,3 grader ute och snöfall. Myyyys.
I morgon kommer besök hit. Skoj. 

Tråkväder

Grått, trisst och regn. Det är vad som bjuds på här hemma. Julkänslan var som bortblåst på julafton även om vi hade det mysigt och trevligt.
Nu struntar vi i det här. För att ge barnen lite vinter, snö och bus så åker vi upp till Orsa. Där kan vi åka skidor, åka pulka och skjärtlapp, bygga snögubbe och annat skoj. 
Hej svejs.

23 december 2013

En olycka händer så lätt

Nu i juletider så vill jag bara varna för det som så lätt kan hända.
BRAND.

Vi hade tur här i veckan. Hade det runnit ner lite eld tillsammans med den smälta plasten så hade förmodligen med största säkerhet, soffan tagit eld. En minut till utan att vi hade reagerat så hade taket brunnit. Då hade vi kunnat ringa 112 och snabbt tagit oss ut ur huset. i värsta fall har huset stått i lågot.

Vi har precis ätit middag. Innan så tände jag några värmeljus. I hallen i ett par ljuslyktor, i vardagsrummet uppe på en hylla ovanför soffan.
Wilma sitter i soffan och kollar på film i Ipaden, Casper far omkring i hallen med en leksakssopbil, mannen och jag sitter i köket vid bordet och småpratar.
Plötsligt.
Mannen stelnar till och säger: "Det luktar rök".
Jag far upp från stolen. Tankarna snurrar snabbt. Jag har tänt ljus. Vart är barnen? Jag går ut i hallen och mot vardagsrummet. jag ser ett sken mot ena väggen. När jag kommer in i vardagsrummet går blicken direkt till hyllan ovanför soffan. Där...på hyllan har vi en brasa. Lågor. Eld. Jag skriker åt mannen.
"Det brinner för helvete".
Wilma far upp ur soffan, rädd för att jag skriker att det brinner. Hon var helt uppslukad av Ipaden och märkte inte att det 2 meter bort ovanför soffan så brann det. Jag är så glad att hon satt i andra änden av soffan.
Wilma: "Ska jag ringa brandkåren?"
Casper: "Då kommer brandkårenoch släcker elden."
Mitt huvud snurrar när jag står och ser på lågorna. Visst kanske inte världens största brasa, men det brinner, i vårt hus, där vi befinner oss. Det är tillräckligt.
Jag ger mannen kannan med vatten som vi hade på köksbordet. Jag går för att hämta mer. Jag hör hur det fräser i vardagsrummet och mannen som mummlar nåt och sen kommer han snabbt till hallen och hämtar brandsläckaren. En pulversläckare. Som gammal brandman så behåller i alla fall han lugnet. Han öppnar vardagsrumsdörren, kliver ut och drar första släckningsduschen där ute. Det visade sig att det var för att lätta på trycket i släckaren annars är det ett rejält tryck i släckaren när man trycker i gång den. Han går fram till hyllan och släcker elden.
Mitt hjärta bultar , mitt hjärta rusade under tiden det brann. Barnen höll sig på lite avstånd bredvid varandra. Lite rädda men samtidigt nyfikna och stolta över sin pappa.
Det hängde som lite plast från hyllan ner på soffan. Det hade droppat lite plast ner. Inte snyggt och hårt som fan och svårt att få rent och bort. Just nu ligger det en filt lite över så man slipper se det.

Nåt material på hyllan hade tagit eld. Hyllan hade tagit eld och det brann även i den.
Mannen sa att om eld hade följt med den rinnande plasten så har soffan tagit eld. Då har det gått fort.
Har det gått 1 min (EN MINUT) till så har taket brunnit och vi har kunnat ringa brandkåren och tagit oss ut ur huset och i värsta fall fått se huset gå upp i rök. Det går så jäkla fort om det väl får fart.

Hyllan är bortmonterad. Vägger ser inte snygg ut då det följt med färg. Skruvhål finns i väggen. En svart sotig fläck och svart sot i taket och plaststänk på väggen. Första dygnet luktade det helskotta inne hos oss. Vi måste nu slipa, spackla och måla om. Förhoppningsvis kan man göra det snyggt och försiktigt så slipper man måla om hela väggen. Vi får se.
Det viktigaste är att det gick bra. Att vi klarat oss, att huset står kvar.

Vi behövde aldrig ringa brandkåren. Mannen fixade släckningen själv med brandsläckaren. Har det brunnit ännu mer så har kanske inte brandsläckaren räckt. Då har utgången kanske sett annorlunda ut. Tack min älskade man.

Vad var det då som gjorde att det blev en brand på hyllan?
Jo, det är så enkelt.
Det har legat en barnfilm på hyllan plus tre stycken CD-musikskivor. Barnfilmen ligger i ett fodral gjort av plast. Jag vet att dom låg där när jag tände värmeljusen men dom låg så långt i från.
Med största säkerhet så har ett barn (det är bara ett av barnen som når) som tagit ner fodralen och kollat på dom och sen lagt tillbaka dom. Men inte lagt dom där dom skulle ligga utan bara skjutit upp dom. Alldeles för nära ljusen så fodralet har sakta börjat smälta, det har blivit varmare och varmare och till slut har det tagit eld.
Mannen var smart och provade bara med lite vatten för att släcka. Det blev värre. Det visade sig att filmfodralet ju är gjort i plast och det finns väl nån typ av olja i det. Det gör att det inte går att släcka med vatten, precis som olja på spisen. Man måste kväva elden eller ha en pulversläckare. Jag är glad att mannen har den kunskapen så han bara testade. Jag själv har förmodligen skickat på hela kannan i ren panik. Förstå vad som har hänt då. Lågorna har ju slagit mot taket.
Det är bara tur att mannen kände lukten av rök och att vi reagerade så snabbt som vi gjorde.

Så var rädda om er. Speciellt i juletider när man tänder ljus. En olycka händer så lätt.
Se till att ha brandvarnare i alla rum, se till att ha brandsläkare hemma. Även brandfilt är bra att ha. Se till att prata med barnen om brand, om ljus, om vad som kan hända och vad man gör om det händer en olycka.
Lär dom hur man ringer.
Vart ringer man?
Vad säger man i telefon?
Vad ska man göra själv? Stänga dörren till branden. Att dom ska ta sig ut. Vilka vägar man kan ta sig ut. Vart dom ska gå. Vart ni i familjen har en uppsamlingsplats.

Förhoppningsvis så händer inte en olycka men om det skulle ske så är det bra att alla vet hur och vad dom ska göra. Kunskap ger trygghet som gör att man kan agera lugnt i en sådan situation.

22 december 2013

Skidåkning

Igår kväll kom vi på plats i stugan i Sälen. Här ska vi tillbringa tiden ända fram till på söndag. 
Skidåkning har stått på schemat i dag. 
Wilma är skitduktig. Lite försiktigt första åken men sen så. Hon blir mer avslappnad, åker lugnt och sansat och sansat och i ett lagom tempo. 
Casper skrek inte när han fick på sig skidorna. Framsteg sen förra året:-) Han kunde till och med gå i dom själv så han tog sig igenom till liften själv. Sen fick pappa hans hjälpa till i liften och ner för backen.
10-14 åkte vi allihop sen ledsnade Casper totalt så han och jag åkte till stugan. Micke och Wilma åkte fortfarande. Micke ville få åka lite själv och prova skidorna eftersom vi köpte nya. Jobbigt för Micke oxå att åka med krökt rygg och åka med Casper hela tiden.
Väl i stugan så bäddade jag och Casper ner oss. Hans händer värmde jag mot min kropp för han va kall. Det tog 2 minuter sen somnade han tätt mot mig. Så mysigt.



Full rulle

Sovmorgon idag. Skönt.
Skulle ha varit på Gränby vid 10 men kom inte dit förrän vid 12-tiden. Wilma tog hål i ena örat. Det andra tog vi ju i förut. Så nu glimmar det i bägge öronen.
Shoppade lite smått. Barnen va superduktiga.
Hem.
Besök av min bror med familj. Fika.
Fixade och donade lite.
Plockade fram alla tomtar. Barnen hjälpte till. Blev osams. Sams. Fram med mer tomtar. Barnen lekte.
Mannen kom hem med pizza. Mat. Panpizza gick inte hem hos barnen. 
Ställde upp granen och klädde den.
Nattade barn.
Nu Jägarna 2 på TV.
Zzzzzzzz.

18 december 2013

Julklappar

Åh jag som skulle va klar i tid i år. Det gick ju åt helvete med den tanken :-)
Igår slog jag in 5 paket så dom är klara. Wilma är ju så nyfiken av sig så det gäller att slå in allt så hon inte ser vad det är.
Shoppade ett par julklappar på lunchen idag. Dels till mannen :-)
Måste slå in dom så fort jag kan hemma. Han kanske är nyfiken han oxå.

Jag vet ju vad jag ska köpa. Problemet är att jag vet inte när man ska hinna. På dagarna jobbar man ju och på kvällarna är det ju full rulle ändå. Igår kväll städade jag huset. Och i helgen är det så mycket annat som ska hinnas med. Få besök, äta middag med vänner, tjejbio med Wilma, väninnan och hennes dotter, dammsuga, shoppa julklappar, slå in julklappar. jag behöver en längre helg. Fler timmar och fler dagar på helgen vore ju kanon.

Snart är det jul. Jag har ingen som helst julkänsla i kroppen. Snön gör så mycket för den känslan och nu när det är grått och trisst ute så...är känslan borta :-(
Förhoppningsvis kan man få lite känsla ikväll. Mannen ska få köra snabeldraken i huset och jag och barnen ska tända ljus, plocka fram en massa tomtar och ställa ut i huset och så ska granen upp i kväll eller i morgon så det är klart. Myyyyyssss.

Förhoppningsvis kommer vi iväg till Orsa under jullovet för lite skidåkning, kanske ett besök i björnparken, pulkaåkning eller bara umgänge. DÄR finns det snö :-)

17 december 2013

Utställning

Tänkte skriva några rader om Sälenresan men inser att det kommer bli MÅNGA rader så jag väntar med det tills jag har lite mer tid.
Snabbt och enkelt kan man säga att det var underbart.

Idag slutar jag tidigare. Det är utställning och familjefika på Wilmas fritids. Barnen visar upp saker och ting dom gjort och dom älskar det.
Egentligen så hade jag annat planerat för eftermiddagen men vad är skönhet jämnfört med kärleken till Wilma? Ingenting.
Jag frågade Wilma hur hon skulle känna om jag inte kunde komma. Det skulle vara ok sa hon eftersom pappa kommer. Problemet är att pappa inte vet riktigt vilken tid han kan komma för han gjuter platta idag så tid är svårt att säga. Hon sa att det var ok, att hon kunde fika med fröknarna. Hon blev inte ledsen om jag inte kunde komma men hon skulle sakna mig. Älskade trollunge. Hur ska jag kunna avvisa det. Nä. Det blev till att avboka det andra. Så viktigt är det inte. Barnen går först. ALLTID. Så enkelt är det. Wilma vet att jag alltid varit på sånt här, har aldrig missat en gång när det varit nåt med skolan eller fritids eller dagis. Eller jo en gång och jag mådde skitdåligt då. Aldrig mer.
Och när man får höra såna goa ord från henne, hur ska jag då kunna göra nåt annat och missa en andra gång. Nä.
Klockan 15 slutar jag, åker jag och hämtar Casper och så åker vi till fritids för att kolla på utställningen och fika.
Mys.

12 december 2013

Packad

Idag är dagen här. Jag och Casper packar. Wilma har precis kommit hem från skolan. Eller jag har packat och Casper har röjt runt:-) Det är mer verklighet. Ha ha.

Förlåt jag sov

Men herre Gud vad är det jag läser i Aftonbladet.
Man frias från att ha kört med 0,76 (tror jag det var) promille i blodet eftersom han sov.
Tidigare har liknande hänt att personer blivit friade.
En man som förgrep sig på sin åttaåriga son friades. Det rubricerades som grov våldtäkt mot barn men han friades eftersom han sov och han kunde ha drömt att han hade sex med sin fru.
En annan kille frias från att ha slagit ihjäl sin far eller om det var styvfar som hittades i en blodpöl på morgonen, eftersom han inte kommer ihåg nåt då han sov. Ett tillstånd som tydligen kallas nåt speciellt.
Men hur i helvete kan man döma eller inte döma på det här sättet. 
Grov våldtäkt mot barn. Men hallå. Jag mår illa. Han förstör sin sons liv men frias då han sov. Hur i helvete är detta möjligt.
Ett brott är ett brott oavsett i vilket tillstånd det sker i. Det är ingen ursäkt. Ska alla kunna säga att "nej, jag minns inget, jag sov" och så frias dom.

Världen är på väg utför. 
Va fan har vi för människor som leder, som bestämmer, som dömmer och som tar beslut.
Det är ju bara att byta ut hela patrasket.

11 december 2013

Sälen

I morgon bär det av mot Sälen.
14 vuxna och 6 barn + två stugor. Skidåkning i flera dagar och förhoppningsvis trevligt umgänge.
Ska bli så himla kul. Längtar.

Skidutrustning är inköpt till hela familjen så nu jäklar kan vi åka.
Wilma fick nytt för några helger sen, Casper har ärvt efter sin kusin och mannen och jag köpte nytt i helgen som var.
Förhoppningsvis har vi fått tag i bra saker. Det visar sig i Sälen när vi är i backen :-)

Längtar så.

Huvudvärken har släppt lite grann tack vare min psykolog. Idag skulle vi ha grävt lite men eftersom min huvudvärk suttit i i flera dagar så bestämde vi oss för att göra avslappningsövning och sen prata. Total avslappning och en del av spänningshuvudvärken försvann.
Nu gäller det att fortsätta ta det lugnt, inte stressa, dricka mycket vatten och göra avslappningsövningen hemma i kväll och i morgon. Att få till en rutin att göra det varje dag.
Svårt men jag måste.

I morgon ska jag packa kläder och skidor och allt som behövs.
:-)

Ha en go dag alla.

Jag är vacker.
Jag är stark.
Jag har utstrålning.
Jag är en bra mamma.

10 december 2013

Upprörd

Efter ett samtal är jag lite smått upprörd. Nej...väldigt upprörd måste jag erkänna.
För att inte skriva för mycket direkt så kan man säga som så...

Transportstyrelsen avslår ett förnyande av en persons C-körkort.
Överklagande till förvaltningsrätten sker.
Papper skickas in, en överläkare och forskare skriver ett utlåtande om att personen har så bra värden och bla bla bla. Diagram skickas in hur alla värden ser ut och har sett ut. Ingenting ser konstigt ut. Allt ser bra ut på alla fronter.

Förvaltningsrätten bedömmer ärendet otroligt puckat, i mina ögon sett.
Hur kan man bedömma att en person som kör på sitt C-körkort högst ett par gånger om året ska bedömmas likadant som en person som är yrkesförare och kör x antal timmar om dagen???
Det är för mig en gåta och helt klart nånting som man ska gå vidare med och överklaga.
Förvaltningsrätten kan på detta sätt välta omkull en persons enskilda firma eller ett mindre aktiebolag och göra ägarna arbetslösa och utan inkomst eftersom det är det här dom livnär sig på, på grund av att dom döms lika som en yrkesförare.
Jag anser att man måste kolla på varje individs individuella ärende och bedömma därefter. INTE dra alla över en kam.
Fy och usch.

Skallebang

Fick plötslig huvudvärk igår kväll. Tog en tablett och hoppades på det bästa men nej. Huvudvärken va kvar. Insåg att det är spänningshuvudvärk eftersom jag utöver värk vid bägge tinningarna har värk bak i nacken, högt upp i hårfästet.
Lag mig och läste lite för huvudet orkade inte med allt ljud och ljus från TV´n. Orkade läsa några sidor innan jag somnade.
Vaknade...med huvudvärk. Usch och fy.
Fick iväg barnen till fritids och dagis och mig själv till jobbet.
Fortfarande ont i huvudet. Får se om jag klarar hela dagen här eller om jag dukar under tidigare.

09 december 2013

Pepparkakor

I söndags bakade jag och barnen pepparkakor. Vi fick ihop en del. Wilma va duktig och kämpade på både med att kavla ut degen, stansa kakor och lägga upp dom på plåten. Casper gav snabbt upp då han inte kunde kavla degen, inte få upp dom hela på plåten och han vill ju kunna. Jag hjälpte honom en del men han lessnade. Pepparkakor blev det ändå 😊


06 december 2013

Innelämning

Jag gillar innelämning på dagis. Speciellt när det är kallt, mörkt, blött och ruskväder ute. Casper tycker det är mysigt att få va inne på morgonen. Att få va i värmen (han fryser lätt), att få leka med allt som finns inne, att få vakna till i värmen och inte bli påbyltad en massa kläder direkt på morgonen och "utslängd" i kyla och blötväder.
Jag förstår honom.
Jag som mamma får en trevligare lämning på morgonen. 
Han har inget emot att va ute men ibland kan det va skönt att få va i värmen på morgonen. Dom är ute så himla mycket ändå om dagarna. 
På somrarna är det skillnad. Ljuset och värmen gör mycket med vårt humör på morgonen och är det en härlig sommardag så är det väl gött att va ute redan direkt på morgonen.

Nu mot jobbet. 
Ha en bra dag alla.

Jag är vacker.
Jag har en stark kropp.
Jag är en bra mamma.
Jag har tålamod.

05 december 2013

Svenska elever allt sämre

Hörde här om dagen att resultaten för eleverna i dom svensks skolorna blir allt sämre.
Är det så jävla konstigt?! Seriöst.
Det satsas ju ingenting på dagens barn/ungdomar/äldre längre. Allt blir bara sämre och sämre. Istället läggs pengar på onödiga byggnader, iaf här i stan och högre löner åt alla högt uppsatta gubbar och tanter.

Inga pengar läggs på skolan.
Inga satsningar läggs på eleverna.
Dåliga lärarlöner resulterar i att färre utbildrar sig till lärare.
Man drar in på lärartjänsterna. Tydligen så behövs inte så många lärare nu för tiden.
Man tar inte tag i busungarna på skolan utan dom får löpa fritt och vara kvar på skolan utan att nån säger åt dom på skarpen eller ger dom straff och det är barnen som blir mobbade eller liknande som blir lidande, är hemma från skolan eller i värsta fall får byta skola medans mobbarna går kvar utan några konsekvenser.

Ja det är inte bara en sak jag är irriterad på vad gäller skolan.
Ingenting görs för våra barn. det är dom sóm ska ta över våran jord, våran värld.
Vi har en skyldighet att uppfostra dom till trevliga medmänniskor och utbilda dom.

04 december 2013

Rättelse av julgåvan

Efter en förvirrad gårdag tydligen så måste jag ju rätta till felen som blev. Kan inte skylla på tryckfelsnisse eftersom det är jag själv som knappar på tangenterna.

Julgåvan till Unicef kommer från en av våra andra filialer. Vem det var det kommer jag inte ihåg men hur som helst så är gåvan värd så mycket för dom som får den och jag uppmanar ändå folk att skänka till Unicef. Gå in på deras hemsida www.unicef.se och ge bort en gåva.

Vår filial här i Uppsala skänker alla pengar som brukar gå till julkort och presenter till kunder och personal, till Ronald McDonald Hus i Uppsala.
Läs gärna mer på deras hemsida och lämna ett bidrag du med.

03 december 2013

Årets julgåva

Företaget jag jobbar på delar varje år ut en present till alla kunder och all personal. Uppskattat absolut.
I år har vi valt ett mycket bättre alternativ.
Årets julgåva blir en insats till alla drabbade i Filippinerna. Vi väljer att skänka alla pengar som vi brukar köpa julkort och julgåvor till kunder och personal för.
Superbra.
Dom behöver den här hjälpen så mycket mer än vad vi behöver julklappar.

Ge ett bidrag du med.
För mer info: www.unicef.se




02 december 2013

Färgning

På väg till Karolina för att färga fransar och bryn. 
Känns lite lyxigt att efter ha vabbat hela dagen få åka iväg och få en timme för sig själv. Besöket hos Karolina tar ofta bara 30 min men så är det ju lite bilåkande oxå. 
Sen hem och mysa lite med barnen innan det är dags att sova för dom.

Missar julkalendern ikväll:-(

Vab

Då var det dags igen. Vab med Casper. Han fick feber igår, 38,6 låg han stadigt på hela eftermiddagen och kvällen. Är glad för hans skull att febern ligger stadigt för den brukar gå upp och ner på honom rätt rejält. 
Han sover ännu så jag vet inte hur han ligger till idag. 
Pratade med dagis precis och det är fler från hans avdelning som är hemma med feber. 
Vi får se vad veckan bjuder på.

Wilma och jag försov oss men hon va superduktig på morgonen. Klädde på sig, borstade håret, år frukost, borstade tänderna, jag gjorde rent hennes örhängeshål, gjorde iordning matsäck till naturskolan och sen hoppade vi i ytterkläderna. Jag följde med henne ut till bussen. 
Mysigt att kunna gå hand i hand och ta sällskap en morgon:-)

Casper sover fortfarande. Jag ska slöa lite nu på morgonen, läsa lite bok. Sen ska det bytas sängkläder i våra sängar och kaminen ska göras rent innan jag eldar i den. 
Tvättmaskinen kommer gå varm idag så jag får undan all tvätt. 

Jag är vacker.
Jag är effektiv.
Jag är en bra mamma.
Jag är lugn.

01 december 2013

Typiskt

Pluppen på ena Wilmas örhänge försvann nån gång på kvällen. 
Efter håltagningen handlade vi lite på Gränby, åkte hem, packade och bytte om, lämnade barnen till deras farmor och mannen och jag gick ut och åt med min familj för att fira min pappas födelsedag och pension. Anledningen till att barnen fick vara hos farmor va för att vi skulle få äta i lugn och ro plus att barnen har det roligare hos farmor än att sitta på en stol på en restaurang i flera timmar. Wilma skulle fixa det men Casper skulle förmodligen riva halva restaurangen och störa dom andra gästerna. Vi hämtade barnen vid 21. 
Casper sov, Wilma va vaken. Kollade örhängena och ena pluppen va borta. Skit oxå. Wilma och farmor hade inte märkt nåt. 
Hoppades att örhänget skulle sitta i över natten men självklart så lossnade det. Åkte till Silver och sånt direkt vid öppning för att se hur vi skulle göra. Hon gissade att det redan växt igen så nu ska vi tvätta och hålla rent i en vecka och sen får Wilma ta om hålet. 
Tråkigt när set blir så här. Hon som har längtat och väntat i 2 års tid och när hon äntligen får hålen så strular nåt.
Ja ja. Bara att vänta.
Funderar på att ta om mina då mina hål sitter så långt in. Är inte alls snyggt om man han hängande örhängen. 
Anledningen va tydligen att jag hade så små örsnibbar så det va enda stället dom kunde ta på. Det är typ 30 år sen:-)